2007   2008   2009   2010   2011   2012   2013   2014   2016   2017   2018   2019

 

The year 2015:

08.12. Ettei ims-väki pääsisi liian vähällä: siinä missä Britit dna-testaavat Hyperuricosuriaa, niin Yhdysvalloissa dna-testataan BHFD:ta eli Black Hair Follicular Dysplasiaa. Ja mikä "hauskinta", BHFD:ta todettu rodun eliitistäkin. Mutta tilanne ei ole Yhdysvaltalaisten mukaan vakava, vaan on helposti selätettävissä, kunhan jalostukseen käytetyt koirat testataan.

Testaan ainakin Wilman lähikuukausina. Wilman kaikilla 18 pennulla oli syntyessään musta väri puhtaan mustaa eikä hopeaa/harmaata esiintynyt kellään. Mutta se ei taida sulkea pois riskiä kantaa geeniä.

Aki on taas kotonaan pohjoisessa. Harmi, että välimatkamme on niin pitkä. On ollut kiva saada Akia lainaksi. Tällä vierailulla Aki käyttäytyi täysin korrektisti eli talooni ei ole tullut ainuttakaan naarmua ovenpieliin ja autonikin säilyi hengissä, kun Aki odotteli autossa pitempään käydessämme Katin kanssa syömässä Oulussa.

Aki sai Jyväskylän näyttelyssä lauantaina pelkän ERIn ja sunnuntaina EH:n. Harmitti, vaikka tiesinkin, ettei Aki ollut sertikunnossa. Aki kaipaa kunnon rasvaproteiini tankkausta sporttiseen kroppaansa. Fasaanipeltoretkellä Aki sai nenäpunkkitartunnan, joten eipä tarvitse koepaikkoja lähiaikoina kysellä. Haaveilin hankkivani Akille AVO1:n, kun Akilla riittäisi potkua siihen, mutta koekäynti siirtyy todennäköisesti ensi syksyyn nenäpunkin ja muun aikataulun sovittelun takia.

Nenäpunkista pääsee eroon hankkimalla STRONGHOLD-reseptilääkkeen, jota on syytä antaa kaikki 3 annosta ja pidettävä koira karanteenissa eli ei nenäpäivää muiden koirien kanssa kuukauteen. Muuten sen saa naapurin koiralta takaisin, kun lääkkeen teho lakkaa vaikuttamasta. Halpislääkkeet ei hävitä nenäpunkkia. Maksoi vain 300 euroa yhteistreenin jälkihoito, kun ostin lääkkeet 5 koiralle.

          _____________________________________________________________________ 

07.11. Aki-Amorris came to visit for some weeks. Going to look fasans and taking part of the dogshow.

The professional breeder has the knowledge to find all possible information about the studdogs. The healthy of the dog, character, how they work, showresults and the test results, size, colour, the type of the coat, teeth, bite... And all those things about parents, siblings, offspring, cousins.

When compare those things for the own bitch, the breeder find the best Studdogs without running for a visit for everyones home. The professional breeder knows the own breed and know what have to do to make the breed a little bit better with every litter. The professional breeder also know that the puppies will get 50% from the mother and only 50% from the father. The professional breeder  has also the eye to see throught the possible mistakes of the trainings.

Aki-Amorris tuli lainaan taas vähäksi aikaa Sodankylästä. Käymme katselemassa fasuja ja osallistumme Jyväskylän näyttelyyn. Vähän on jännitettä Zorron puolelta, mutta eiköhän pojat taas asetu.

Aki oli 2 työpäivää Wilma-äidin ja Lina-siskon seurassa tilana oh, k, ruokailutila, eteinen ja 1 mh Zorron ollessa aputiloissa. Hyvin oli mennyt eli ei mitään vauriota missään. Levottomalle koiralle paras tila yksinoloon on muutaman neliön tila, jonne se rauhoittuu ja tuntee olonsa turvallisemmaksi. Mutta Aki ei ollut unohtanut ja onhan tukena oma äiti.

           ____________________________________________________________________ 

28.10. Dusty (Seefest Baldus) have been DNA tested more: HC, HU (hyperuricosuria) and grey colour. The results are all NORMAL! Dusty don´t give HC, HU, brown or grey offspring.

The LM people in USA cut the beautiful part of the coat off before hunting if you sometimes wonder where is the coat. In the picture below is Dusty:


Dusty on DNA-testattu HC:n, HU:n ja harmaan värin periyttämisestä ja tulos oli kaikkien osalta Normal eli terve. Nyt kaikki kasvattini on silmätarkastettu ja terveiksi todettu. Dusty vieläkin tarkimmin eli DNA-testillä. En tiennyt, että HC-testi on jo kehitetty. Täytyy ottaa Wilmaltakin näyte.

Tupla-Dixoneistakin lonkkakuvattu jo 3 pentua Englannissa ja kaikki tervelonkkaisia. Kahdella kyynärpäät 0/0 ja yhdellä 0/1. Tupla-Dixon tarkoittaa pentuetta, jossa Dixon Ciperro on sekä emänisä että isänisä. Halusivat testata, mitä Dixon periyttää, ja kaikki pysyneet terveinä ainakin tähän asti.

Yhdysvalloissa ims-väki leikkaa koirilta kaikki hapsukarvat pois viimeistään ennen metsästystä. Oli aika shokki, kun ensimmäisen imsin siellä näin.

         ____________________________________________________________________ 

18.9. Pläräsin meilejäni ja löysin tämän videon, jossa Jenkit juhlii uusia käyttövalioitaan yhteisellä toimintapäivällä. Dustykin vilahtaa videolla.

Uusien käyttövalioiden juhlapäivä

       _____________________________________________________________________________

16.9. The frozen semens of Aki (Seefest Amorris) has today arrived safely to Scotland. There is also some other interesting things happening abroad...

Aki-Amorriksen pakastespermaerä saapui tänään onnelliisesti perille Skotlantiin.Lähetys oli paljon helpompaa kuin aiemmin,jolloin vaadittiin mitä kummallisempia dokumentteja. Vaikeinta oli löytää juoksunarttu sperman keräykseen ja suurkiitoksen ansaitsee eräs tunnettu kasvattaja, joka muitta mutkitta antoi sijoitusnarttunsa minun matkaan ilman minkäänlaisia korvausvaateita. Hän ei edes ollut tavannut minua aiemmin. Tosin meillä on yhteisiä tuttuja ja hänen äitinsä luona kyllä olen joskus käynyt. On siis vielä ihmisiä, jotka ovat valmiita auttamaan ilman palkkiota ja se on todella hienoa.

Akin sperma oli tasokkaampaa kuin Dixonin eli ytyä löytyi rutkasti. Otimme talteen 10 olkea viiteen astutukseen. Enemmänkin oltaisiin saatu, jos olisi haluttu. Kaikki meni brittien iloksi, ainakn toivon mukaan iloksi.

Aki matkusti sen jälkeen takaisin Sodankylään sorsastukseen ja muuhun linnustukseen. Koti tuntuu niin tyhjältä.

Jesselläkin mennyt ihan hyvin uudessa kodissa ja sorsallakin on jo ollut.

Jätin vesikokeet väliin Zorron kanssa tällä kaudella. Täytyy katsoa, miten työvuorot asettuvat, ja toivottavasti ensi syksynä pääsemme oikeasti starttaamaan kaerissa. Tämä syksy samoillaan lähimetsissä, miten vapaat antavat mahdollisuuden.

Ulkomailla on tulossa mielenkiintoisia pentueita, joissa minun kasvattamia tai omistamia koiria sukutauluissa. Jos astutukset onnistuvat, ainakin 3-4 pentua on niistä tulossa Suomeen.

        _____________________________________________________________________ 

11.8. Zorro was in the character test and gained 170 points. The total points don´t tell the whole truth. Jesse got only 127 total points, but he was much calmer and and used his brains more than the brother Zorro did.

Suri-Babette has run the Zero in the winner class in Agility, but only the fastest dog get the CC.

The daughter of VC Dusty (S.Baldus) Belle has  the Good hips, which means A2 in FCI grades.

Zorro oli luonnetestissä ja sai 170-0 pistettä. Eli ei yhtään miinusta. Jesse käyttäytyi paremmin eli kokonaispisteet ei kerro koko totuutta. Mutta Zorron suullinen arvio oli ihan koiraa kuvaava. Machoa esittävä, muka iso mies, mutta oikeasti ihan lapanen (äskeinen lause minun arvio). Tai Lapamato,kuten ystäväni Zorroa leikkisästi nimittää. Zorrosta oli hauskaa leikkiä tuomarin kanssa vetoleikkiä, josta sai kovemmat pisteet kuin Jesse.

Suri on juossut Agilityn voittajaluokassa nollaradan, mutta serti meni nopeammalle koiralle.

Dustyn tytär Belle kävi lonkkakuvissa tuloksena Good eli A2 FCI:n asteikolla, sanoi meidän SKL mitä sanoi. SKL:n mielestä Fair (oikeasti B1) on C. En ole saanut SKL:stä vastausta, mitä Borderline (B2) heidän mielestään sitten tarkoittaa.

Jesse on ollut heinäkuun alusta uudessa kodissaan 3 km:n päässä minusta ja laumastani. Alku lähti hyvin, sitten oli pieni paniikkikohtausvaihe yksin olessa, mutta nyt rauhoittunut. Eilen kuulin remonttimiehiltäni, kuinka Jesse istuu ikkunan edessä ja pää kääntyy lintujen lentojen tahdissa. Tara viihdytti itseään samoin pitkänkin lenkin jälkeen. Kauppakirjat teimme viime torstaina.

         _____________________________________________________________________ 

25.7. Ruuti-Beatrix gained her second 1.prize in the novice class of the water rescue test. She got 94 points from 100, which is the maximun. The real hunting dog can do successfully the other things too. Not just hunt two month from the year and wait the hunting season 10 month doing nothing.

Ruuti sai toisen alo-ykkösen 94 pisteellä vepestä ja siirtyy näin avoimeen luokkaan. Metsästyskoira voi joutoajalla puuhastella ansiokkaasti muutakin, kuten Ruuti on osoittanut.

         _____________________________________________________________________ 

18.7. Aki-Amorris was in the water test and gained the grade 4, Which means 16 points. The grade 5 is the best.

Oltiin tänään Akin kanssa vesikokeessa metsästysseuramme alueella ja Aki sai nelosen eli 16 pistettä. Tuomari oli lempeällä tuulella vai paransiko ohjaus pisteitä? Aki aina istunut kuin tatti, mutta nyt nousi seisomaan ammuttaessa. Suoreunaisen lammen rannalla Aki haeskeli ensin sopivaa veteenmenopaikkaa rauhallisella tyylillä, unohti markkeerauksen tarkan sijainnin, ja ui suoraan vastarannalla puussa roikkuvaa lintupussia kohti. Viiletti sen ohi heittäen metsässä lenkin ja kun tuli takaisin vastarannalle, lähti ensin etsimään väärään suuntaan. Palasi veneen luo, jolloin näytin käsimerkillä oikeaan suuntaan, jonne Aki kirmasi täyttä laukkaa. Löysi linnun ja etsi taas vähän aikaa suorannalla mieleisensä kohdan veteenmenoon. Aki on tottunut palauttamaan suoraan käteen, joten en ole luovutusta hienosäätänyt. Me ei Katin kanssa pilkun viilaamisesta piitata. Tällä kertaa Aki ehti pudottaa linnun ennen luovutusta. Johtui varmaan hidastavasta vedestä suolle noususta. Aki palauttaa aina maalla kaiken sata lasissa, ettei siinä ehdi ravistelemaan turkkia eikä tiputtamaankaan:)

Yksi ruksi tuomarilta lipsahti väärään ruutuun; lomakkeen vika! 5 tarkoittaa lomakkeen mukaan "kiihkeä ja äänekäs", mutta Aki oli erittäin rauhallinen ja täysin äänetön.

Myös Korpiaallon Pikkumyy osallistui nuo-luokkaan ja teki ihan onnistuneen suorituksen.

         _____________________________________________________________________ 

11.7. Seefest Amorris aka Aki gained his second CC and was also the BOB in the dogshow of Laukaa.

Aki-Amorris sai toisen sertinsä Laukaassa lauantaina. Vanhuus ei tule yksin: sitä liikuttuu vähemmästäkin. Kun kehäavustaja kysyi, saako Aki ottaa sertin vastaan, minun piti hetki nieleskellä itkua ja ääni väpättäen sanoin kyllä:)

         _____________________________________________________________________ 

29.6. Jesse-Bacchus sai 137-10= 127p luonnetestistä. Suullinen arvostelu oli hyvä, rodunomaiselta kuulostava. Jesse sai siis keskivertoluonteisen koiran paperit. Ainoa miinus lomakkeessa oli taisteluhalu eli -1 = -10p. Jesseä ei huvittanut leikkiä kepillä eikä solmulelulla vieraan tädin kanssa. Patukasta, joka damia muistutti, Jesse vähän innostui, muttei vetoleikkiin, kun sehän on kiellettyä riistaa noutavalta koiralta.

Arvostelu oli mielestäni ihan Jesseä hyvin kuvaava. Minun puolustamistani olisin odottanyt olevan enemmänkin ts. terävämpää, mutta asiaan saattoi vaikuttaa, ettei Jesse vaistonnut minusta ainuttakaan pelosta aiheutunutta adrenaliinihiukkasta. Minun piti yrittää hillitä naurua, kun tuomarin hyökkäilyt näytti niin koomisilta. Uskon, että tositilanteessa, kun koira vaistoaa oikean uhkan, se puolustaa kotiväkeään. Ja kotipihaa Jesse puolustaa täällä turhankin innokkaasti. Kukaan ei kyllä ohita tonttiamme ilman Jessen haukkua.

        _____________________________________________________________________ 

28.6. S.Beatrix aka Ruuti got the 1.prize in the water rescue test (novice class).

Ruuti sai 1.palkinnon vepen alokasluokassa. Pisteitä Ruuti sai jopa 99, kun 100 on maksimi.

        _____________________________________________________________________ 

26.6. Kävimme tänään Akin kanssa vesikokeessa Vehniällä. Aki teki täydellisen noudon. Istui rauhallisesti ja erittäin keskittyneesti, kun lintu heitettiin ja ammuttiin. Sain ihan huoletta ottaa katsekontaktin tuomariin, että saan luvan antaa noutokäskyn. Ei ollut mitään merkkiä, että Aki ryntäisi noutoon ilman lupaa.

Kun sanoin "nouda", Aki ryntäsi vauhdilla linnulle. Akipa valitsi nopeimman tien, eli ryntäsi rantapolulle, joka loivasti kaarsi linnulle. Olimme tulleet sitä pitkin lähtöpaikalle ja lintu heitettiin tavallaan siellä, missä automme olivat. Tuomari käski pysäyttää koiran ja ottaa uuden lähetyksen, mutta en oikeen ehtinyt tajuamaan tilannetta niin nopeasti, että koira olisi vielä käskystä pysähtynyt. Ja kun en oikeen tiennyt, paljonko Aki osaa ohjauksia, en halunnut ottaa siitä selvää koetilanteessa.

Aki otti linnun välittömasti suuhun ja juoksi vauhdilla polkua pitkin takaisin ja palautti sorsan hienosti käteen hyvällä nouto-otteella.

Eipä ole tällaista minulle ennen sattunut. Kyseinen järvi on minulle kirottu, kuten Kati-omistajalle ennen koetta sanoin. Kati yllytti menemään eli vika on Katin:) Tuumasin Katille jälkeenpäin, että kyllä se vaan on kirottu lampi, jonne minulla ei ole mitään asiaa. En ole ikinä saanut sieltä tulosta! Aina tapahtuu jotain erilaista, mutta tuloksen nollaavaa. Jos vielä sinne menisin, niin koira varmaan söisi linnun, sillä sitä ei ole vielä tapahtunut.

Tuli kotona mieleen, että saksalaiset opettavat käskyn "wasser" eli vesi, ja käyttävät käskyä juuri tuollaisissa paikoissa, missä koiralle on fiksumpaa noutaa maan kautta. Vesi-käskyllä koira oivaltaa, että on mentävä veden kautta. Kuten olen aiemminkin maininnut, AVO-luokan vesityö näyttää yksinkertaiselta vain ja ainoastaan paperilla. Kokeessa voi aina tulla yllättäviä tilanteita, jotka vaativat huippuohjaustaitoja.

        _____________________________________________________________________ 

20.6. I have DNA tested (Hyperuricosuria) Wilma, Lina (S.Alina), Eppu (S.Asterix), Aki (S.Amorris) and Zorro (S.Bendix). All of them are HU Normal (healthy).

I also tested the colours of brown (chocolate/liver) and Dominant black from the males. Aki-Amorris will give only black puppies. He don´t have gene of brown, fawn or any other wrong colour either. Eppu-Asterix and Zorro-Bendix have the brown gene, but not fawn or any other wrong colours.

Testasin Skottiystäväni pyynnöstä Aki-Amorriksen ja Eppu-Asterixin, josko he periyttävät virtsakiviin liittyvää vaivaa (Hyperuricosuria). Samalla testasin Wilma-äidin sekä Lina-Alinan ja Zorron. Kaikki ovat terveitä eli HU Normal.

Lisäksi testasin huvikseni pojilta väritestin. Akilla ei ole ruskeaa antavaa geeniä, eikä muutakaan virheellistä väriä antavaa. Epulla ja Zorrolla on ruskea geeni, muttei sentään muita virhevärejä. Usassa kun testataan myös harmaan värin varalta, kun sitä esiintyy myös.

Että pentueeseen voi syntyä ruskeita pentuja, täytyy molempien vanhempien kantaa ruskeaa väriä. Ja geeni tulee risteytyksistä pitkäkarvaisten saksanseisojien kanssa, jos joku ei vielä asiaa tiedä. Asiaa ei siten pidä pelätä tai kammota. Omasta mielestäni rotumme kaipaisi taas uusia risteytyksiä. On jalostuspohja turhan suppea, mikä saa kaikenlaisia omituisia sairauksia pintaan ennemmin tai myöhemmin.

Suri kävi edustamassa joukkue-agilityn SM-kisoissa Oulussa. Menestystä ei tullut vielä tällä kertaa. On ihan mukavaa, että Suri on esillä ja muistuttaa samalla ruskeapäistärikkönä, mikä rotu isomünsterinseisoja oikeasti on.

Kun metsästyskausi on niin naurettavan lyhyt, on hienoa, että muutakin aktiviteettiä tarjotaan vilkkaalle, toimintatarmoiselle isomünsterinseisojalle.

        ______________________________________________________________________ 

14.4. We were in the Vet and got to know that Lina (S.Alina), Aki (S.Amorris) and Zorro (S.Bendix) are still Eyes Clear.

Kävimme silmälääkärissä ja Lina-Alina, Aki-Amorris ja Zorro-Bendix saivat taas terveen paperit. Jesseä (Bacchus) en viitsinyt änkeä autoon, kun taistelukaksikossa oli ihan tarpeeksi. Automatka Jyväskylään ja takaisin sujui hyvin, mutta kun odottelimme silmätippojen vaikutusta ulkona ja vieras koira lähestyi, saivat velipuolet hyvän syyn tapella taas keskenään. Todellisuudessa tappelun aiheutin minä! Minulle tuli epävarma olo, kun näin koiran lähestyvän ja päätin laittaa koirat autoon. Lina oli jo takakontissa ja Zorron etupää, kun Zorro havaitsi tulijan. Oma epävarmuuteni siis siirtyi uroksiin eli johtajuuteni siirtyi heille pariksi sekunniksi. On se vaan niin tärkeää luottaa koiriin kokoajan ja pitää oma mielentila vakaana ja itsevarmana. Kukaan ei saanut vammoja. Eivät olleet kovin tosissaan, kun sain ne erilleen yksin.

Eppu-Asterix käy myös silmätarkastuksessa. Sitten teetämme pojille ja Wilmalle HU-dnatestin. Jos tulos on terve tai kantaja, niin sitten joko Epun tai Akin spermaa lähtee Skotlantiin ja teemme suunnittelemani yhdistelmän vähän kiertäen. Skottiystäväni kaikki koirat ovat HU-terveitä. Terveen ja kantajan saa yhdistää, kun siitä ei voi syntyä HU-sairaita.

          _____________________________________________________________________ 

08.04. Now I would like to celebrate! I got the e-mail from Pavel Cincibus and he has never heard about SLO autoimmune desease. Now I got the hope that Jesse-Bacchus will survive.

Pavel Cincibus, rotumme ex-pääjalostusneuvoja Saksassa, kirjoitti, ettei ole koskaan kuullut SLO-autoimmuunitaudista. On siis erittäin epätodennäköistä, että rodullamme on SLO -geeniä. Ihana uutinen. Jessellä on joku muu bakteerihyökkäys, johon maitohappo tuntuu olevan oiva lääke Bebanthenia unohtamatta.

Nelli-Bianca kävi silmälääkärissä ja sai puhtaat paperit toistamiseen. Suri-sisko (Babette) on noussut Agilityssä ns. voittajaluokkaan.

        ______________________________________________________________________ 

25.3. We were with Aki in the dogshow, but without succeed. The judge didn´t know the LM breed. He read the breed standard all the time...This kind of judges gives usually all prizes or nothing.

Olimme Akin kanssa Lahden näyttelyssä ja tulos oli aika tyrmäävä, mutta se johtui lähes varmasti Akin tavasta pitää häntä pystyssä juostessa. Sitä ei yleistuomarit siedä yhtään. Aki ei dominoi, vaan sillä on niin tavattoman hauskaa, kun jotain tehdään. Iloisella koiralla häntä on ylhäällä. Mutta ehdin opettaa Akin jo seistessä pitämään hännän oikeassa tasossa ja vain edeltävällä tunnilla ennen kehään menoa. Vanha koira siis oppii uusia temppuja. Akin turkki on mahtavassa kunnossa, mutta tuomaritarjonta on kyllä surkeaa nyt.

Löysin HC-koiran penkoessani Brittien terveysrekisteriä. Periyttääkö HC:tä Karim v.ST.Vit, Illo v. Bergwald, Ax v.Homerland vai joku muu? Sukutaulua näkyy pentuesivulla (Lincoln). Itse en kyllä enää aio käyttää urosta, jota ei ole terveystutkittu. Narttunihan on testattu. Kasvattajahan voi maksaa esim. saksalaisen uroksen silmätarkastuksen ennen käyttöä. Maksaa jopa korkeintaan 100euroa, 10e per pentu.

Hyviä uutisia Briteistä: siellä ei ole ollut SLO-tapauksia IMSeillä. Mike tiedustelee asiaa Usassa, muttei itse ole taudista kuullut.

Ostin Jesselle lasten fleecevuoratut kurarukkaset tassujen suojaksi. Kyllä Jesse ihan nauttii niistä. Suojaavat siis kuorettomia kynsiä hyvin. Etujalkojen kynnet näyttävät jo hyviltä. Asearsenaaliin kuuluu Biotiini, Maitohappo ja Bebanthen lääkärin määräämien lääkkeiden lisäksi. Kun lääkärin ravintolisä loppuu, siirryn antamaan pellavasiemenöljyä, jossa omega 3 ja 6 oikeassa suhteessa (muissa tuotteissa suhde vinksallaan eli pahaa 6:sta enemmän kuin hyvää 3:sta!)

       ______________________________________________________________________ 

21.3. I wanted to show the nails of Jesse (Seefest Bacchus) for our Vet yesterday. I just wanted to clear up if they are ok after accident. But the Vet surprised me and said she doubt that Jesse has SLO autoimmune desease. It is really not sure yet if it is SLO, which has broken the nails of Jesse, but I wanted to put this here if somebody in our breed have experience about this. I mean that is there anywhere in the world any LM, who has SLO? Please, take contact for me if you have any information about SLO in our breed.

Kävin eilen eläinlääkärissä näyttämässä, onko Jesse-Bacchuksen kynnet ok kynsitapaturman jäljiltä. Yksi kynsi kun oli vielä kosketusarka, mutta omat silmäni eivät nähneet siinä mitään huolestuttavaa. Mutta ikänäkö riivaa jo, että sitä on miltei puolisokea. Odotin turhaa reissua, mutta lääkäri yllätti minut epäilemällä SLO autoimmuunitautia. Jesse päätyi leikkauspöydälle parin kynnen poistoon ja nyt on tiedossa 2 kuukauden hoitojakso ravinnelisällä ja antibiooteilla.

Kohtalon ivaa, että melkein naapurini kiinnostui Jessestä, mutta Jesse ei lähde täältä mihinkään ennenkuin on varmasti terve. Olin meinaan jo päättänyt, että jos Jessen uuteen kotiin antaisin, se pitäisi löytyä läheltä, että voisin auttaa tarpeen vaatiessa uutta omistajaa ja varmistaa, että Jessellä on hyvä olla. Nähdä sitä aikaajoin.

Ystäväni jo lohdutti, että hänen labradorillakin epäiltiin autoimmuunitautia, mutta koira toipui oireistaan täysin, eikä vaiva enää uusinut eli epäily oli aiheeton. Toivottavasti Jessekin toipuu ja SLO jää vaan epäilyksi. IMS on vaan niin pieni rotu, että kaikki tällaiset harvinaiset sairaudet eivät yllätä, vaikka rotumme yleisesti ottaen on terveimmästä päästä verrattuna kaikkiin rotuihin. Tosin googlettamalla sairaus vaikuttaa turhan yleiseltä... Pitääkö kuivamuonat heittää jo roskiin ja ruveta syöttämään koiria oikealla ruualla? Aksu-Axon on jo määrätty kotiruualle maksatulehduksen takia. Löysin tällaisen linkin sairaudesta:

SLO autoimmuunitauti

Jos jollakin IMS omistajalla on omakohtaisia kokemuksia autoimmuunitaudeista, ottaisitko yhteyttä. Itse tiedän yhden tapauksen Skotlannista, jossa ruotsin tuonti Tanskalaisella isällä romahti 1-3 vuotiaana. Terveys vaan petti yhtäkkiä ja koira hiipui ja kuoli muutamassa kuukaudessa.

Iloisempiin aiheisiin. Toissa yönä en erotellut poikia, vaan pidin kaikki sisäovet ja koiraportin auki. Jesse ja Zorro valitsivat sänkyni ja Aki asettui sängyn päähän lattialle. Taisin olla tosi väsynyt, kun tällaisen riskin otin, mutta yö meni rauhallisin merkein.
Aamulla sitten herättyämme eteisessä päsähti ja en oikeen tiedä, oliko Linakin ilmanpuhdistus-tappelunujakassa mukana, mutta kaikki pojat ainakin. Ei ollut mitään mahdollisuutta saada niitä erilleen, joten sieppasin tiskialtaasta liossa olevan kulhon ja heitin fairyseoksen koirien päihin tähdäten. Tappelu loppui siihen, vesisuihku auttaa, muuta sisällä ei nyt ihan kivaa heitellä sangolla vettä rakenteisiin... Sitten vaan lattian kuivaus nopeasti, 3 koiran pesu ja silmien huuhtelu. Ei ehtinyt tulla vammoja kenellekään onneksi. Pojat menettivät aamuruokansa ja saivat katsella, kun Wilma ja Lina söivät.

Aki ei ole aikoihin pureskellut taloani töissä ollessani. Ja odotti ihan kiltisti autossa, kun Jessen kynsiä operoitiin. Pyrin ottamaan Akin aina autoilemaan, kun käyn jossain lyhyellä matkalla, kaupassa tms.
En ole vielä kirjoittanut ns. eroahdistuksen parantavasta koulutuksesta, mutta yritän tehdä sen mahdollisimman pian. Mutta tässä muutama täsmävinkki:
1. Rauhoita mielesi. Pois stressi kehostasi ja hösellys ja kiire pois. Käyttäydy rauhallisesti rauhallisin liikkein. Jos ravaat tuskissasi arkitöitä uurastaen ym. koirasikin hermostuu. Koirasi on huolissaan, kuinka voit, kun et ole kotona, kun se vaistoaa stressisi...
2. Vilkas koira uuvutetaan hitailla rauhallisilla kävelyaskelilla. Sinkoilemalla maratoonia koiran kunto ja vireystila vaan kasvaa...
3. Koira ei tarvitse paljon tilaa ollessaan yksin kotona, mutta näyttelyhäkki on laittoman pieni paikka. Maksimissaan yksi makuuhuone tai puolet siitä on hyvä tila, jossa koira tuntee olonsa turvalliseksi.
4. radio soimaan.
Aloita vaikka laittamalla koira 0,5 tunniksi tilaan, jossa se on työsi ajan. Ovi kiinni. Jos metelöi, avaa ovi ja nopea toruminen, ja ovi takaisin kiinni. Kun hiljaa, kehu "hyvä hiljaa". Kun ollut hiljaa valitsemasi ajan (vaikka 5 sekuntia ekalla kerralla), avaa ovi ja älä koske koiraan äläkä lepertele yhtään mitään! Avaat vaan oven ja päästät koiran ulos. Kun olet päässyt 2 tuntiin, koira selviää jo työpäiväsi, mutta harjoittele yksinoloa aina vapaapäivinäsi pidentäen yksinoloaikaa huoneessa/nurkkauksessa. Jos sinulla ei ole omaa huonetta koirallesi, rajaa sille tila ja älä huomioi sitä millään lailla sen ollessa tilassaan.
5. Voit aluksi jättää virikkeeksi vessapaperirulliin/pahvipakkauksiin kätkettyjä namupaloja. Sulje rullan päät, niin koiralla riittää puuhastelua eikä syö asuntoasi. Mutta lopuksi on parempi, kun ei ole mitään virikettä, vaan koiran pitää oppia nukkumaan poissaoloaikasi eikä touhuamaan hullunlailla.
&. Kun jätät koiran tilaansa, älä sano sille mitään. Lähdet vaan töihin, välittämättä montako seinää se on järsinyt. Niin huomaat, että seinät onkin ihan kunnossa, kun palaat. Ja kun palaat, älä huomioi koiraasi muutamaan minuuttiin. Päästät sen vaan ulos tilastaan ja puuhastelet hetken omiasi ilman huomionosoituksia koirallesi.
Kun olet itse oppinut uuden rauhallisen käyttäytymistavan, koirasi käytös muuttuu kuin itsestään. Kaikki riippuu siis omasta kontrollista omaan käytökseesi. Vaikeaa, mutta itsetietoisuus tekee mestariksi.
Stressisi tekee koirasi eroahdistuneeksi. Lue uusin koiramme-lehti stressaantuneista omistajista. Kunnioittakaa te ihmisperheenjäsenet toisianne. Puiden pilkkominen on hyvä tapa purkaa negatiivista energiaa kumppanin kanssa riitelyn sijaan:) Toki välillä pitää puhdistaa ilmaa, kuten pojatkin tekivät eilen aamuna, mutta pikkuasioista pitäisi opetella olemaan napisematta. Pitää mölyt mahassa niinsanotusti.

Sinkutkaan ei välttämättä pääse sen helpommalla, jos työpaikka koostuu lastentarhaikään taantuneista työkavereista ja pyöritetään omaa tositv-ohjelmaa, missä aina joku kolleega äänestetään yhteisöstä ulos ja kieroillaan selän takana jonkun pään menoksi. Huono työilmapiiri tulee kotiin ja heijastuu koirien ja lasten käytökseen arvaamattomalla tavalla.

      ______________________________________________________________________________ 

14.3. All has gone so well with 5 LMs. Zorro and Aki has put their weapons under the 6 feet. The boys stand each others really well now, when I just decided that now we just have to live together without exiting. I looked 2 Dog whisper program (Cesar), calmed me down and keep myself just relax. And it is so amazing that my calm feelings really have made the boys being friends together. So simple.

Kotona on rauhallista. Päätin viime viikonloppuna lopettaa "säätämisen" urosten eli Zorroni ja Akin kanssa. Otin kaikki samaan tilaan ja aloin ruokkiakin samassa tilassa lähekkäin. Katsoin netin kautta ensin 2 koirakuiskaaja-ohjelmaa liv-kanavalta. Cesarin opit todella sopivat seisojille eli kun omistajan mielentila on rento ja rauhallinen, se tarttuu koiriin ja kaikki muuttuu niin helpoksi, ettei ole tosikaan, mutta on silti!

Koirilla on omat kupit ja kupit lasken aina samaan kohtaan samassa järjestyksessä eli arvojärjestyksessä: Wilma, Lina, Aki, Jesse, Zorro. Koirat törmäilevät keittotilassa toisiinsa, mutta näkevät vaan oman kuppinsa. Kiihkoa oman satsin perään riittää, mutta ei kertaakaan kukaan ole hermostunut toisiinsa. Pitää vaan luottaa koiriin. Ei siinä muuta tarvita, paitsi että pitää tarkkailla koirien elekieltä. Kun joku alkaa tuijottamaan toista, keskeytän sen vaan heti. Jos ei huomio käänny muualle, laitan portin taakse koirahuoneeseen vähäksi aikaa. Lenkkeilemme jo yhdessä, mikä on helpottanut tuskaani tarjota jokaiselle riittävästi liikuntaa.

Akin kanssa ajeltu myös autolla ja Aki on autossakin ihan rauhallinen jo. Ei nuole ikkunoita ja innoissaan seuraa etupenkkien välistä vaihtuvia maisemia nokka tuuleen päin kuten Lina, eikä tarvi edes jalkojaan rasittaa... Kumpikin rakastaa juoksemista eli maiseman vaihtumista nopeasti. Mutta Aki matkustaa nyt takapenkillä ensin, kunnes hyvää matkakokemusta on riittävästi korvien välissä. Farmarin takakontissa on usein kyyti pomppivampaa ja herkemmällä koiralla voi vaan tulla huono olo siitä ja trauma autoiluun voi kehittyä sitten huonosta matkustuskokemuksesta.

Kirjoitan illalla, kuinka eroahdistus-ongelmista pääsee eroon. Kuulun siihen kuppikuntaan, joiden mielestä se on itseaiheutettu eikä mikään hermovika koiran korvien välissä. Koiraa ei vaan ole opetettu oikealla tavalla olemaan yksin kotona, kun ei ole ollut olevinaan aikaa siihen. Ja sitten tehty joku pieni virhe, mikä ajan kanssa voi kertautua. On vaan sitten annettu periksi. Mutta koskaan ei ole liian myöhäistä. Aki täyttää kohta 7 vuotta ja vielä on oppinut.

Jesse asuu täällä yhä ja tulee asumaan juuri niin kauan, kun se on tarpeellista. Kun kasvattajana on laittanut tuhansia euroja pennutukseen saamatta voittoa penniäkään (kuudesosa sentistä), pikemminkin tullut tappiota, niin 500-600e rotukoirasta, joka on terveystutkittu, rokotettu, peruskoulutettu, on todella halpa hinta. En jaa periaatteestakaan ilmaiskoiria kenellekään, korkeintaan erittäin hyvälle ystävälle, ja heillä on nyt koirakiintiöt täynnä.

Esim B-pennuista myin 4 pentua 500 eurolla ja yhden lopetin ja Dusty-Balduksen myin 800e, jonka nyt palautin KVA-tittelin takia eli en saanut tuloja 10000e, kuten turhan monet niin laskevat. No nyt voitte laskea, paljonko maksaa ajaa Skotlannin pohjoispäähän, madotukset ja emän 6-kertainen ruokamäärä imetysaikana, el.lääk.kulut, pentujen ruoka. Baijeriin matka maksoi 2000e + astutusmaksu 1000e. B-pentueen keinosiemennyskulut meni samaan sarjaan ( sperman keräys ja säilytys erikoisvarastossa).

 

        ___________________________________________________________________________ 

01.02. Seefest Bacchus eli Jesse tuli laumaamme etsimään uutta kotia. Omistajan täytyi luopua Jessestä ja sovimme, että Jesse asuu luonani, kunnes uusi koti löytyy. Jesse tuli viime maanantaina eli ollut ilonamme viikon.

 Lisäksi täällä on Aki-Amorris kylässä, jonka hain Oulusta perjantaina, jonne omistaja sen toi. Ei tarvinnut kummankaan ajaa koko matkaa toisen luo. Täällä on kummallisen hiljaista, vaikka on 5 isoa koiraa! Mutta sellainen ims on, varsinkin kun saa ihmisen näköpiirissä olla.

Aki on ravaillut kotonaan, mutta täällä Wilma-äiti pitää jälkikasvunsa kurissa ja nuhteessa, että Aki tuskin uskaltaa sisällä liikkua:)

Mutta kun lauma hajoaa, meteliä riittää. Lapioin äsken lunta pihalla ja vuorottelin koiria 2 laumassa, osa sisällä ja osa ulkona. Sisälläolijoiden mielestä vuorottelusysteemi oli sieltä ja syvältä.. Kaikki pysyneet onneksi hyvin pihallani, vaikka lunta niin paljon, ettei aitoja käytännössä ole ollenkaan.