2007   2008   2009   2010   2011   2012   2013   2015   2016   2017   2018   2019

 

The year 2014:

 

22.11. Nothing special happened lately. Just working and dream to get some money for my hobbies too some day..

Tarkoitus oli tähdätä Zorron kanssa kaer-palkinnoille tänä kautena, mutta tiedä sitä, koska siihen rahat riittää. Keväällä näytti lähimetsässä lupaavalle lintutilanne, mutta jonnekin poikueet hävisi. Kylmyys vai paikalliset petolinnut, huuhkaja ja kanahaukkapari, jotka kerran pysähtyivät pihapuuhuni oksallekin istumaan.

Mentiin siten Zorron kanssa toisen kerran kylmiltään kokeeseen harjoittelemaan. Zorrolle se teki hyvää, kun sai harjoitusta peräjoukossa hiljaa kävelemiseen. Zorro aloitti ihan vauhdilla, mutta tyhjä metsä ei kauaa motivoinut. Koko syksy oli yhtä tyhjää kävelyä tyhjässä metsässä Zorron kanssa ja motivaatio ja ymmärrys metsässä oloon alkaa olla hukassa.

Kokeeseen ei yleensä kannata mennä harjoittelemaan, mutta nyt oli vähän pakko ja summasin, ettei siellä tule tapahtumaan mitään vahinkoa, jota ei voisi korjata. Ja niin kävi. Yksikään koira ei löytänyt lintua, tosin kaikki koirat oli kokemattomia myös.

Ystäväni Lynda nukkui pois Skotlannissa. Hänellä oli kauniit hautajaiset, jossa hänen kasvattinsa olivat mukana kirkossa ja saattoivat arkun hautaan. Lynda kasvatti alkuperäisiä eli oikeita kultaruskean-värisiä kultaisia noutajia sekä isomünsterinseisojia kennel-nimellä Ellscott. Terveys oli Lyndalle tärkeää kasvatustyössä.

Laitan lisää kuvia, kun onnistun pienentämään ne. Kyllä meni aikaa tuon alapuolella olevan kuvankin kanssa. Kuvassa Mike Clooney-Melotik sekä omistaja-pariskunta Barb ja Mike, ja tietenkin KVA kultamitalinsa kanssa, jonka sain seinälleni. Oli yleistä, että kaikilla ammattiohjaajilla oli valkoinen paita päällä ohjatessaan koiraa. Koira näkee käsimerkit paremmin, jonka noutajakerhossa aikoinaan opin.

Mike Melotik on erittäin taitava koirakouluttaja, joka kouluttaa koiran toimimaan ilman näitä hokkuspokkus-temppuja, jotka toimii ehkä kerran, mutta ei tee koirasta metsästäjää. Koulutuskäsi on pehmeä, mutta päättäväinen, jolloin ei kiroiluja tarvita. Yhdysvaltojen kunnioitetuin ims-henkilö, joka myös auliisti auttaa muita. Lupasi kouluttaa Zorronkin:) Mikella on taito ja kokemus auttaa koiraa selviämään kunnialla, jos kokeessa tulee odottamaton tilanne eteen. Me tumpelot missaamme sitten siinä kohtaa.

16.9.  DUSTY DID IT !!!!! He passed the Invitation Test and it made him the VC alias Versatile Champion. He made only one mistake in the dubbel mark. Dusty got 196 points, when the maximum is 200.

Germans won the US LMs actually, when the Austria import also passed the test. More soon as possible with pictures and video of dubbel mark etc. Now I want to go hunt with my dogs.

Dusty teki sen!!! Hän läpäisi Invitation kokeen, sai 196 pistettä 200:sta, ja hänestä tuli näin KÄYTTÖVALIO saaden tittelin VC (Versatile Champion).

Matka tuli siis "hiukan" kalliiksi minulle, kun maksoin omistajalle koiran kauppahinnan takaisin. Olen kauppasopimuksessa suomalaisille kasvateille näin sopinut. Mikelle en sitä sopimusta tehnyt, kun rahan lähettäminen jenkkeihin on todella vaikeaa kuten minkään muunkaan lähettäminen. Mutta nyt olin siellä paikanpäällä, joten Mike sai, mitä todella on ansainnut.

Minua on tavallaan kritisoitu, että sellainen kasvattaja on parempi ja houkuttelevampi koiran ostajalle, jonka kasvattaja esim. maksaa junkkarin koemaksun. Minä itse kyllä mieluummin maksan oikeista tuloksista, sillä ne on todellista mainosta kennelille. Sen ymmärsi Mikekin heti, myyntimies kun ammatiltaan on, ja hän sanoikin, että aikoo itsekin jatkossa käyttää samaa palkitsemistapaa. Mike on myös LM kasvattaja.

Matka rapakon taakse oli upea kokemus, vaikka meillä vähän aikaa olikin. Ihmiset oli todella ystävällisiä ja hauskoja, että vatsalihakset on vieläkin kipeät nauramisesta. Paikalla oli noin parikymmentä isomünsteri-omistajaa koirineen. Oli ihana nähdä Dusty niin onnellisena omistajiensa kanssa. Lisää myöhemmin, kun aikaero-ongelmista pääsen eroon ja metsästyksen lomassa ehdin. Sain videolle Dustyn tuplamarkkeerauksen, samoin yhden pikkumynskin sekä 1,5 muun rodun vesityötä. Videolla näkyy myös pätkä hakua, jota ei läheltä päässyt katsomaan. Laitan videon ja valokuvia tapahtumasta heti, kun ehdin (lue osaan).

        ____________________________________________________________________________ 

10.8.  The World Dog Show 2014 in Helsinki Finland is now over. I have somehow empty feelings. I really waited this show very many years and now it is suddenly behind. More later...

Maailmanvoittajanäyttely 2014 Helsingissä on ohi. Takki tuntuu jotenkin tyhjältä. Siitäkö syystä, että näyttelyä odotti niin monta vuotta, sen jälkeen kun Dixon oli 1998 Helsingissä ROP eli rotunsa paras ja Wilma täysin karvattomana A-pentueen jäljiltä VSP (vastakkaisen sukupuolen paras) Tukholmassa 2008. Oli vaan valtava pakko ja halu saada kaikki tittelit siksi jälkeläisille. Siksi oli jotenkin pettynyt olo, kun hävisimme ROP-tittelin, vaikka pitäisi olla onnellinen, että saatiin noinkin hyviä arvosanoja, sillä yhdelläkään kasvateistani ei ollut turkki näyttelykunnossa ja Aksu-Axon oli aivan liian laihassa kunnossa, että olisin hyväksynyt sille arvosanan "hyvä" siitä hyvästä.

Suoriuduin häviöstä kuitenkin hyvin ja rehdisti, vaikka ei ole helppoa hävitä pelkän värin takia. Kun tuomari ei tunne rotua, hänelle jää yleensä kaksi asiaa mieleen rotumääritelmästä: pään pitää olla täysin musta ja silmien värin tummanruskea. Todellisuudessa päässä saa esiintyä valkoisia merkkejä ja silmät ovat ok, kun ne ovat vähintään ruskeat.

Zorro siis hävisi, koska sillä on ruskeat silmät ja Tilda-Batilda taas mustavalkoisen päänsä takia. Toki molemmilla oli myös turkissa parantamisen varaa. Zorron turkki oli kyljistä hampsuinen lotrattuaan koko sulan kauden puutarhalammikossani ja suolammissa. Tilda taas oli tiputtanut lähes koko turkkinsa, mutta turkin jämät oli sentään ihonmyötäiset.

Eppu-Asterix on myös tasoa "erinomainen", mutta sai vaan EH:n eli erittäin hyvän ja mielestäni vaan siksi, kun omistaja esitti koiraa ensimmäistä kertaa näyttelyssä. Näyttely oli vasta Epun toinen. Minun piti esittää koira, mutta en saanut Zorroa pois käsistäni riittävän nopeasti ja arvostelu ehti alkaa. Kaksi kertaa ryntäsin kehään avuksi, kun Eppu seisoi kamalassa asennossa, mutta omistaja sanoi pärjäävänsä. Näyttely on kuitenkin millin tarkkaa poseerausta, jota ilman palkintosijat tippuu. Pitää tietää, kuinka koiran kuuluu millilleen poseerata ja kuinka juoksuttaa kehää ympäri. Olisin suonut Epulle voiton, mutta ehkä Piki-Balou oli kuitenkin pojista oikeasti se paras. Zorro vaan voittaa sen jostain syystä aina. Johtunee ehkä pitemmästä kokemuksestani esittää koira näyttelyssä tai sitten tällä kertaa siitä, mitä omistaja sanoi, että Piki murisi kehässä, mikä ei ole ollenkaan Pikin tapaista. Taisimme olla kaikki niin jännityksestä piukkana, että koiratkin jo reagoivat ärsyyntymällä.

Toki nämä mielipiteeni koirien paremmuudesta voi johtua täysin omista tunteista omia kasvattejani kohtaan, jota kennelsokeudeksi sanotaan. Mutta miksi Piki-Balou oli kutsuttu oikeaksi tyyppikoiraksi näyttelytuomarien koulutukseen, jos se ei olisi maan paras tällä hetkellä? Siellä koulutuksessa oli toinenkin imssi, joka oli kuulemma aivan eri tyyppinen. En tiedä kuka.

Raija Tammelin aikoinaan kutsui Dixonin tällaiseen koulutukseen ja kun tarjosin muiden imsien puhelinnumeroita, Raija sanoi, että yksi hyvä malli riittää. Että muuten tuomarikokelaiden päät vaan menisivät sekaisin erilaisista tyypeistä. Että paras, kun heille jää yksi täydellinen mielikuva rodusta.

Olin ilmoittanut myös kasvattajaryhmän ja tarkoitus oli ottaa siihen kaikki 5 koiraa, mutta tuomari hoputti, enkä saanut tilaisuutta tempaista Tildaa mukaan. Epun omistaja ei halunnut jäädä iltaan asti, joten vain Piki, Zorro ja Aksu olivat mukana. Saimme KP:n ja ainoana kasvattajaryhmänä siten myös ROP. Pidin tätä tärkeänä rodun kannalta, että pääsimme isoon kehään esittelemään maailmalle suomalaisia imsejä, rotuesittely-asenteella siis, ei sijoittumisen takia ollenkaan.

Tulokset:

ROP ERI,PN1, sert, CACIB, WW-14 narttu Bärbel v. Löwenberg
EH, PN2  narttu Seefest Batilda
VSP ERI,PU1,SERT,CACIB,WW-14 uros Seefest Bendix
ERI,PU2,vasert, vaCACIB  uros Seefest Axon
ERI,PU3 uros Seefest Balou
EH,PU4 uros Seefest Asterix

Muita kuulumisia: Ruuti eli S.Beatrix läpäisi kesällä VEPE:n kokeen, joka vaaditaan, että itse kokeeseen saa osallistua. Siitä lisää pian.

         ___________________________________________________________________________ 

12.04. Now my both litters are totally healthy tested. Bruno was tested on the 14th of Marsh (Vet´s opinion of HD was A/B) and results came back from our kennel club as B/B. His elbows are 0/0 and eyes clear.

Last weekend I saw really handsome LM in our new home street. Had to look twice, is it really LM. Then I surprised that it was my own breeding S.Asterix called Eppu.

Seefest Baldus is now the double father. His second wife got about 9 puppies if I counted right about the picture I got.

Kaikki elossaolevat kasvattini ovat nyt terveyskuvattuja. Brunon lonkat näytti samanlaisilta kuin sisartensa B-C lonkat. Veikkaan, että nämä kaikki BC-koirat olisi A-lonkkaisia, jos ne olisi syntyneet kesäkaudella. Luuston tiheys olisi kehittynyt paremmaksi runsaan ulkona liikkumisen johdosta. Nyt kylmä talvi rajoitti liikunnan määrää ja laatua todella ratkaisevasti. Brunon ruokavalioon on kuulunut Luppa ja hirvenliha ja oikeat luut omien kanojen munista puhumattakaan.

Kaksi kasvattiani on kastroitu, joista toista en jaksaisi vieläkään sulattaa. Olisi ollut jalostuskelpoinen uros. Ihmiset vonkuvat huippukoiria itselleen, mutta moniko tajuaa omistavansa sellaisen, vaan tekevät kaikkensa, että pilaisivat ne. Ei voi ymmärtää, ei.

Ensimmäinen oli S.Axel, jonka ehkä jotenkin ymmärrän. Axelin toinen kyynärpää 2, joten mitä väliä. Ja jos koira karkailee naapurin likkojen perässä, niin kastroituna ei tule ainakaan vahingossa jälkikasvua, mikä oli todennäköisin syy tälle toiselle kastroinnille, vaikka muuta väitetään. Perheeseen kun ostettiin narttu pennuttamista varten, eri rotuinen.

Koin mieluisan yllätyksen aamulenkillä koirieni kanssa viime viikonloppuna. Näin, että perästäni tulee lenkkeilijä kahden ison koiran kanssa ja tein väistöliikkeen metsähallituksen puolelle kolmen koirani kera. Sitten hieraisin silmiäni, ettei voi olla totta, että tulossa on isomünsterinseisoja! Palasin takaisin tielle, ja tunnistin omistajan. Sehän oli Linan veli Eppu-Asterix. Kutsumanimi Eppu tuli siitä, että hän syntyi ensimmäisenä ja on siis ihan ensimmäinen Seefest-koira.

Ulkomaan uutisia: ny ne on syntyny! Dustyn toisen astutuksen tulokset. Laskin valokuvasta 9 pentua. Voi kun sais lottovoiton tänään... tietäisin heti, mihin laittaisin 4-5000 euroa.

Kävijälaskuri oli lomalla viikon jos toisenkin, mutta ei se pääasia olekaan, vaan nämä uutiset, eikö?

         __________________________________________________________________________ 

29.03. The meeting of B-litter near Tampere. Talking, eating and looking for fasans with Piki (Balou), Suri (Babette), Zorro (Bendix) and Lina (Alina). Lina was the lucky one and found one. She was so happy. Then we took some retrieves and Suri was the best.

Kokoonnuimme pienellä porukalla Piki-Baloun mökille treenaamaan fasaaneilla ja kokeilimme myös markkeerausta linnulla. Paikalle saapui Suri omistajineen ja minä Zorron ja Linan kanssa.

Lina taisi olla ainut onnekas löytäessään elämänsä ensimmäisen fasaanin. Hyvää teki silti muillekin treenata vieraassa maastossa.

Suri loisti markkeerauksessa erinomaisena pudotetun linnun paikallistajana, mutta on Surilla kenties enemmän kokemustakin muihin nähden lukuisista kyyhkyjahdeistaan.

Oli mukava päivä, vaikka flunssan jäljiltä en itse vielä oikeen kunnossa ollutkaan.

         __________________________________________________________________________ 

01.03. Lueskelin saksanseisojakerhon lehteä ja ihmettelin väitettä, että Saksassa koirien ns. säkäkorkeus mitataan eri kohdasta kuin meillä.

Miksi Dixon Ciperro mitattiin Saksan isomünsterikerhon jalostusnäyttelyssä 66cm ja parissa suomalaisessa näyttelyssä tuli sama tulos 66cm. Zorro mitattiin Saksan ims-kerhon näyttelyssä 63cm:ksi ja nyt Jyväskylässä Ritva Rautala mittasi 63cm. ????

Kuka sanoi, että mitataan toisesta kohtaa? Tiedän, että St.Vit-koirat on lähes poikkeuksetta ylikorkeita, siinäkö syy? Me kasvattajat kun suljemme silmämme koiriemme vioilta, suuri osa kasvattajista ainakin niin tekee. Se on inhimillistä ja siksi normaalia, silti sitä ei tarvi sallia.

Kasvattajakurssilla opin, ettei säkäkorkeutta säkän kohdalta mitata, vaikka säkäkorkeudesta yleisesti puhutaankin. Englanninkielinen sana kuvaavampi: high eli korkeus. Saksassa samaten.

Jes, onnistuin lisäämään kuvan tällä masiinalla! Kuvat Dystyn taipumuskokeesta. Ylemmässä kilpapari tuomariston kanssa ja alemmassa koetilanteessa seisonnalla. Dustyhan sai täydet pisteet kokeesta.

Seefest Baldus called Dusty with the Judges of the Abilitytest in the picture below and Dusty on point in that test.

Seefest Baldus on point with his daughter Belle.

Isä-Dusty säestää tytärtään Belleä.

 

       _____________________________________________________________________________ 

22.02. We were in the international dogshow in our hometown Jyväskylä with Zorro (Seefest Bendix). He was BOB and got CACIB. In the BIG group we surprized when the judge pick us up to competition of final BIG! We were one of the 7. Better than champion of champion red and white irish setter. Super:)

Olimme Zorron kanssa treenaamassa maailmanvoittajanäytelmää varten Jyväskylän inttinäyttelyssä. Zorro sai ROPin ja CACIBin ja tuomari valitsi ryhmäkilpailussa 7 parhaan joukkoon. Pitänee pukeutua paremmin ensi kerralla ja treenata poseerausta ja käytöstapoja. Zorro on vieläkin niin pentumainen. Haluaa laittaa leikiksi, kun kavereita tarjolla. Kuva alapuolella on viime talven ensilumista...Zorron kera.

My Dixon puppy Zorro last winter. Our first snow in that season. The North America stole our snow...as you can see the photo below Zorro... (coming soon, was too big size.)

 

Ulkomaan uutisia: Ameriikan kutsukilpailuun on valikoitunut poikkeuksellisen monta isomünsterinseisojaa: seitsemän kappaletta, joista 3 tuontia. Kuusi sai Utility-kokoeesta täydet pisteet, eikä se seitsemäskään paljoa huonompi ollut. Luvassa ottelu Suomi, Saksa, Itävalta, USA.

Invitation-kokeessa on metsästysvalion titteli jaossa jokaiselle onnistujalle, Pitäkäähän peukkuja, että ensimmäinen suomalais-syntyinen ims saisi käyttövalion arvon (versatile champion).

Kutsuttujen lista on julkaistu: Invitation  Eligible dogs = hyväksytyt koirat.

Ensimmäinen jälkeläinen on lonkkakuvattu, jonka emänisä ja isänisä on Dixon Ciperro. Tulos A/A näin niinkuin suomennettuna. Britit pisteyttävät lonkat ja mitä pienempi numero, sitä paremmat lonkat. Ovat ikäänkuin virhepisteitä. Olen hiukset pystyssä odottanut näitä tuloksia.. Halusivat testata, mitä Dixon periyttää. Ovat kuulemma kaikki pysyneet terveinä ja kuulemma silmiähivelevän upeita. Sitä se pressa jättää:)